Što je Krštenje i što nam je sve potrebno za obred krštenja?

Sveti krst je temelj cijelog kršćanskog života, ulaz u život Duha i vrata koja otvaraju pristup drugim sakramentima.

Već od postanka svijeta voda, skroman i divan stvor, vrelo je života i plodnosti. Sveto pismo govori kako se nad njom nadvija Duh Božji. Krštenje je među najljepšim i najdivnijim Božjim darovima nama ljudima… Predivno pomazanje, prosvjetljenje, milost, pečat, kupelj, dar…

Ovaj se sakrament također zove i kupelj novoga rođenja i obnavljanja po Duhu Svetom (Tit 3,5), jer označuje i ostvaruje ono rođenje iz vode i Duha bez kojeg nitko ne može ući u Kraljevstvo Božje ( Iv 3,5).

Bijela haljina/ košulja označuje da se krštenik Kristom zaodjenuo (Gal 3, 27): tj., da je s Kristom uskrsnuo i simbolički se stavlja na dijete u obredu krštenja.

Svijeća, zapaljena na uskrsloj svijeći, označuje da je Krist novokrštenika prosvijetlio.

Krsna voda posvećuje se posebnom molitvom, epiklezom, u samom krsnom slavlju ili vazmenoj noći. Tom molitvom Crkva Boga moli da po njegovu Sinu dođe na vodu sila Duha Svetoga, da se oni koji će njome biti kršteni rode iz vode i Duha (Iv 3,5).

Krštenje je umiranje grijehu i ulazak u život Presvetog Trojstva. Krštenje se vrši trostrukim poljevanjem vode na krštenikovu glavu govoreći ja te krstim u ime Oca, Sina i Duha Svetoga.

Krštenici su u Kristu svijetlost svijeta (Mt 5,14). Krštenjem postajemo djeca Božja. Važna je uloga kuma ili kume koji bi trebali biti postojani u vjeri i pomoć novokršteniku na putu kršćanskog života.

“Božji biljeg” jest pečat kojim nas je Duh Sveti obilježio “za Dan otkupljenja” (Ef 4, 30).

“Krštenje je pečat za vječni život”. (izvor: Katekizam Katoličke Crkve)

.

Pogledajte i naše ostale proizvode… krunice, trajni nakit, drvene poklon kutije, vezice za dudu, dječiji nakit, poklon okviri, zahvalnice za goste.

POGLEDAJTE SVE OSTALE PROIZVODE

Moja košarica0
Nema niti jednog proizvoda u Košarici
Nastavi kupovati
0